DE STALHOUDERIJ


De meeste koetsen van de stichting de Koetsewagen staan in Kielwindeweer in opslag.
Maar de hoofdlocatie van rijtuigen van de stichting is Stalhouderij Kuipers aan de Friese-straatweg. 's Zomers is het daar een drukte van belang, maar zelfs in de winter, rijden er nog wel eenmaal per week een of meer koetsen. Als u er toevallig langs rijdt, ziet u de koetsen vaak al opgesteld staan, soms klaar voor vertrek.
Iemand die op zoek gaat naar de stalhouderij, moet de westelijke ringweg naar het noorden volgen (langs Vinkhuizen), onder de autoweg door, richting Zuidhorn, maar zover hoeft u niet, want de tweede boerderij aan de linkerhand is al de stalhouderij

Een ouderwetse stalhouder, veel paarden op stal, plusminus 18, twee boxen voor veulens en stalling voor een beperkt aantal rijtuigen. In de tuigenkamer hangen 40 tuigen! U begrijpt dat dit veel poetswerk vereist, er staat een tuigen-stikmachine voor het onderhoud. Daarachter nog weer de kledingkamer voor jassen en hoeden, met livreien, overjassen koetsiersrokken etc. en daartussen nog de lantaarnruimte.
Buiten staan de vervoermiddelen waardoor de stalhouderij in heel noord-nederland kan opereren: rijtuigtrailers een landrover, een vrachtauto voor het vervoer van paarden. Naast de boerderij, een door een hek afgesloten plaats, waar de paarden geborsteld, afgesproeid en zo nu en dan bekapt en van nieuwe hoefijzers voorzien kunnen worden.

Zo hebben we de stalhouderij vluchtig bekeken, als u er heen gaat om een koets te huren of zo maar eens om te kijken en een praatje te maken, ziet u een beroep uitgeoefend worden, dat overgebleven lijkt te zijn uit de vorige eeuw; zo was het en is het nu alleen nog hier.

Stalhouderij J.Kuipers
Friesestraatweg 424
9746 TL Groningen
tel: 050-5774438

Stichting de Koetsewagen


secretariaat Sicke Benninghestede 20
9804 SB Noordhorn
tel:0594-507666


Huwelijk in Leeuwarden