Koetstypen van de stichting de Koetsewagen.

De stalhouderij heeft een aantal typen koetsen in gebruik, die wij hier voor u zullen beschrijven:

coupé Coupé, een tweepersoons rijtuigje geschikt voor trouwerijen, vroeger werd zoiets gebruikt door de dokter, er zijn er twee allebei wit geschilderd. coupé betekent afgesneden en het rijtuig is aan de voorkant korter dan aan de achterkant: de zitplaatsen voor de deur zijn weg gelaten.


Berline
De volgrijtuigen bij een trouwerij zijn vaak: Berlines, een gesloten vierkante koets met 5 ramen: in beide deuren, en twee daarvoor, en een raam aan de voorkant, verder zit er alleen een heel klein raampje in de achterwand. Zitten ook achter de deuren ramen dan heet het een glasberline of glazen koets. Maar die komt in het bestand van de stichting niet voor. Door zijn vaste panelen vaak mooi bekleed van binnen. Totaal zijn er acht van deze rijtuigen.
berline

landauer Landauer. Heeft twee kappen die naar voren en achteren open gaan, zo ontstaat een open rijtuig geschikt voor rijtoeren en zomertochten. Gaat het plotseling regenen dan kunnen de kappen dicht. Er zitten alleen in de portieren ramen, (die men, net als bij alle andere koetsen, met een leren riem naar beneden kan laten zakken)

Omdat de landauer door het ontbreken van ramen, voor en voor de deuren, nogal donker is en weinig uitzicht biedt, is de Glaslandauer ontworpen, hierbij is de voorste kap vervangen door een constructie van ramen in houten lijsten die met scharnieren eveneens inklapbaar zijn (onder de bok.) Meestal blijft het voorste deel gewoon omhoog, omdat het be- scherming biedt tegen de wind.

Je hebt Sefton- (schuit) en Shelburne-landauers ( onder de deur vierkant) en een type daar tussen in. De stichting heeft van elk type één exemplaar Landauers heeft de stichting maar één, van de Glaslandauers zijn er drie.

De Creme Caleche, met palfreniers bok. Het is een verbouwde landauer, dus in ons geval geen apart type

Dan zijn er tenslotte de brikken, (van het engelse break, of brake )
een verzamelnaam voor verschillen de koetsen met banken in de lengterichting langs de zijkant en het deurtje aan de achterkant.
brikken
Hier hebben we drie heel verschillende van: De open afrijbrik, voor inrijden van paarden, (4 persoons ) de Jan Plezier , zonder ramen, (maar met dekzeil) waar wel 16 personen in kunnen En tenslotte de glazen omnibus-brik, een gesloten koets voor 10 personen, deze wordt gebruikt voor tochten, maar is ook geschikt als volgrijtuig bij een grotere trouwerij, ook deze is nog geheel origineel, met geslepen glazen.