To UK/US English
Schuren

Berichtjes uit de Koetsewagen van februari 2000

De schilders werkplaats.

Laatste loodjes en een eerste begin
Stichting 'De Koetsewagen' had al een tijdje een gerestaureerde Berline bij stalhouder Kuipers in een verwarmde stal staan, waar al een half jaar door een bestuurlid aan geschilderd en geschuurd is.
Het enige dat nog aan de koets gedaan moet worden is het aflakken en het stofferen.
Na veel vergaderen hoe het nieuwe bestuur de zaken de komende jaren zal gaan aanpakken, was het nu tijd om weer eens de handen uit de mouwen te steken en een concreets iets aan te pakken. Niet praten, maar doen! De agenda's werden getrokken en zaterdag 12 februari werd als datum vastgesteld om de Berline af te schuren en van zijn elfde en laatste laklaag te voorzien.
Die zaterdagmorgen stonden vijf mensen klaar om de koets onderhanden te nemen.
Met heel fijn schuurpapier werd de op één na laatste laklaag bijgeschuurd.
Dit lijkt een stuk simpeler dan het is, maar de sierlijke lijnen en moeilijke hoeken van een koets maken het af schuren tot een precisiekarwei. Gelukkig kwam mevrouw Kuipers na een uurtje schuren met heerlijke koffie en koek. Stofmaskers werden afgedaan, werkhandschoenen in de hoek gegooid en schuurpapieren weggelegd. Na het halfuurtje koffiepauze werd er weer driftig verder geschuurd. De wielen, de achter kant, vlakken aan de zijkant en de bok waren na nog twee uurtjes schuren klaar en iedereen keek tevreden naar het resultaat. Weer een stapje dichterbij een mooi gerestaureerde koets en weer een stapje dichterbij een koets meer op de weg!! Alleen nog één laklaag en stofferen en deze Berline kan weer gaan waar hij behoord: in de straat met een mooi span paarden ervoor. Tevreden over de goede besteding van de zaterdag middag ging iedereen na het bedanken van meneer en mevrouw Kuipers weer naar huis toe.